Przepisy,  Świadome życie,  Uncategorized

” 100 DNI ISTNIENIA BLOGA I PRZEPIS NA SZYBKIE, PYSZNE KULKI MIGDAŁOWO-KOKOSOWE! „

Cześć!

Dzisiaj mój blog obchodzi swoje 100 dni istnienia i bardzo się z tego cieszę! Ten artykuł ma też wyjątkowo inną formę, bo takiego wpisu 2 w 1.

Dziękuję Tobie za to, że tu ze mną jesteś! Za wszystkie miłe komentarze i prywatne wiadomości! Za tą ogromną dawkę pięknej energii i chęci do działania. Jestem bardzo wdzięczna za Twoje wsparcie, obecność i Twoją niesamowitą energię.

Te ostatnie trzy miesiące były wyjątkowe. Pełne nowych wyzwań i ciężkiej pracy. Wciąż ogarniam sprawy techniczne na blogu, ale już widać jakieś efekty moich działań i coraz sprawniej mi to wszystko idzie. Pomalutku działam i rozwijam się, bo strona techniczna przedsięwzięcia zabiera sporo czasu.

Słyszałam ostatnio, że większość blogów upada w ciągu pierwszych 100 dni, więc skoro mój nadal istnieje, to chyba idziemy dalej? Głowę wciąż mam pełną pomysłów i dużo jeszcze zmian przed nami, ale ja bardzo to lubię i co najważniejsze, akceptuję w pełni.

Co więc planuję dalej?

Oczywiście nadal prowadzić i rozwijać bloga.

Rozważam od nowego roku zmianę dat publikacji na jeden wybrany dzień tygodnia. Chętnie dowiem się, który Twoim zdaniem byłby do tego najlepszy. I będą to jeden lub dwa wpisy w miesiącu z małymi wyjątkami.

Planuję ruszyć jeszcze w tym roku z podcastem do którego się już trochę przymierzałam. Działam w tym temacie coraz prężniej, ale na razie bez żadnych konkretów, którymi mogłabym się podzielić.

Oprócz tego mam kilka innych planów, ale jest jeszcze trochę za wcześnie, żeby o nich wspominać.

A Ty, jakie masz podejście do zmian?

Mam do Ciebie jeszcze prośbę. Napisz mi proszę w komentarzu, który z poniższych tematów jest dla Ciebie najbardziej interesujący i nie możesz się go doczekać.

W pierwszej kolejności chcę przeczytać o:

  • Medytacji.
  • Jodze.
  • Oddechu.

Z okazji 100 dni bloga i dzisiejszego „Dnia Dziecka”, chcę podzielić się z Tobą przepisem na kokosowe kulki a’la Rafaello, które są mega szybkie i proste do zrobienia oraz idealne na upalne dni. W końcu każdy jest w jakimś sensie dzieckiem.

KULKI MIGDAŁOWO-KOKOSOWE

Składniki:

  • ok.100g wiórków kokosowych (+50g do obtaczania kulek)
  • ok.100g miękkiego masła lub oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej)
  • ok.100 ml mleczka kokosowego (może być też kremówka 30% lub 36% albo mascarpone)
  • migdały blanszowane
  • esencja waniliowa lub pasta albo olejek migdałowy
  • erytrytol-do smaku (może być stewia albo jakikolwiek inny słodzik, ale nie wiem, jak inne smakują i najlepiej, jeśli będzie on miał postać pudru lub płynną)
  • ewentualnie:
  • ok. 10g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej (nadaje masie bardziej kremowej konsystencji i kokosowego smaku, ale nie jest niezbędny). Jeśli zamiast masła został użyty sam olej, to w ogóle pomiń ten punkt.
  • płatki migdałowe (najlepiej zmielone, ale można pominąć)

Przygotowanie:

Masło, olej kokosowy, mleczko kokosowe, erytrytol oraz aromat krótko zblendować lub ubić do połączenia się składników. Do powstałej masy dodać wiórki kokosowe i ewentualnie zmielone migdały. Wszystko wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa może być trochę miękka, ale nie powinna być rzadka. Z powstałej masy uformuj kuleczki o najbardziej odpowiedniej dla Ciebie wielkości, włóż do środka migdał i obtocz każdą w wiórkach kokosowych. Włóż tak przygotowane kuleczki do lodówki. Jeśli wolisz bardziej miękkie, to wystarczy im ok. pół godziny, a jeśli bardziej twarde, to zostaw je w lodówce na godzinę lub dłużej. Po wyjęciu możesz zostawić je na chwilę, żeby zmiękły przed jedzeniem, ale nie jest to konieczne. Zależy to od Twoich osobistych upodobań smakowych. Proporcje można bardzo łatwo modyfikować do własnych potrzeb. Kuleczki przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Content is protected !!